Submăsura 4.2a „Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” se încadrează, conform Regulamentului (CE) 1305/ 2013, art.17, în măsura 4. Investiţii în active fizice – și contribuie la domeniul de intervenție DI 3A Îmbunătățirea competitivității producătorilor primari printr-o mai bună integrare a acestora în lanţul agroalimentar prin intermediul schemelor de calitate, creșterea valorii adăugate a produselor agricole, promovarea pe piețele locale, a circuitelor scurte de aprovizionare, grupurilor de producători și a organizațiilor interprofesionale şi DI 6A Facilitarea diversificării, a înfiinţării şi a dezvoltării de întreprinderi mici şi a creării de locuri de muncă.
Încadrarea cererii de finanțare se va face pe cele două domenii de intervenție 3A, respectiv 6A, după cum urmează:
DI 3A
investiţiile individuale şi/sau colective care conduc la dezvoltarea şi modernizarea unor capacităţi de procesare şi de comercializare a produselor agricole, respectarea standardelor comunitare, incluzând tehnologii moderne, inovaţii şi idei noi, precum şi facilităţi pentru creşterea eficienţei şi productivităţii întreprinderilor şi a valorii adăugate a produselor agricole, investiţii privind facilităţi de depozitare şi ambalare, sisteme de management al calității, sisteme prietenoase cu mediul, etichetare, promovare şi marketing în cadrul lanţurilor alimentare; investiţii pentru modernizarea și extinderea sistemelor de colectare și condiționare, coroborate cu activități de marketing și cu creșterea calității produselor.
DI 6A
investiţii care vor contribui la crearea de noi unităţi de procesare a produselor agricole locale şi promovarea lanţurilor scurte de aprovizionare, acțiuni ce vor avea ca efect direct crearea de locuri de muncă contribuind astfel la promovarea ocupării forţei de muncă.
În cadrul acestei sub-măsuri sprijinul se acordă întreprinderilor pentru investiții corporale și necorporale pentru procesarea fructelor şi marketingul produselor din fructe pentru:
Modernizarea și crearea de unități de procesare* și comercializare*;
Introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese tehnologice;
Creșterea valorii adăugate a produselor din sectorul pomicol;
Îmbunătăţirea controlului intern al calităţii;
Creşterea numărului de locuri de muncă;
Scăderea consumului de energie şi a emisiilor de GES.
De asemenea, investițiile în industria de procesare vor viza reducerea amprentei asupra mediului prin încurajarea de noi metode de păstrare a producției agroalimentare, pentru creșterea siguranței alimentare, produse adaptate mai bine cerințelor pieței, metode de utilizare a deşeurilor și de epurare a apei pentru protejarea mediului, anveloparea clădirilor.
Contribuţia publică totală aferentă sesiunii anuale 2015
(compusă din contribuţia Guvernului României și contribuţia Uniunii Europene):
DI 3A
Alocare 2014-2020: 14.090.480 euro
Alocare 2015: 3.522.620 euro
DI 6A
Alocare 2014-2020: 21.135.720 euro
Alocare 2015: 5.283.930 euro
Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile:
Solicitanţiii eligibili pentru sprijinul acordat prin Submăsura 4.2a sunt întreprinderile (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii conform Legii 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor cu modificările și completările ulterioare, precum și întreprinderi mari), cooperativele și grupurile de producători care realizează investiţii corporale şi necorporale pentru procesarea şi marketingul produselor agricole cuprinse în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene (TFUE), cu excepția produselor pescărești.
Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile sunt:
Persoana fizică autorizată
Intreprinderi individuale
Intreprinderi familiale
Societate în nume colectiv – SNC
Societate în comandită simplă – SCS
Societate pe acţiuni – SA
Societate în comandită pe acţiuni – SCA
Societate cu răspundere limitată – SRL
Cooperative agricole de procesare a produselor agricole, cooperative agricole de servicii – constituite conform Legii nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare care activează în sectorul pomicol, iar investiţiile realizate deservesc interesele propriilor membri;
Societăți cooperative agricole (societăţi cooperative de consum, societăţi cooperative de valorificare , societăţi cooperative agricole înfiinţate în baza Legii nr. 1/2005, art.4, lit. b), c) și d) cu modificările și completările ulterioare) care deservesc interesele membrilor prin investițiile prevăzute în proiect;
Grupuri de producători constituite conform Ordonanţei nr. 37/2005 cu modificările şi completările ulterioare, care au ca scop comercializarea în comun a produselor agricole și care deservesc interesele membrilor prin investițiile prevăzute în proiect.
Respectarea încadrării în categoria de microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii se realizează conform legislaţiei, astfel:
microîntreprinderi – care au până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
întreprinderi mici – care au între 10 şi 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei
întreprinderi mijlocii - care au între 50 şi 249 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau deţin active totale de până la 43 milioane euro, echivalent în lei.
Întreprindere mare – întreprinderile care nu indeplinesc criteriile pentru a fi considerate IMM.
Sprijinul va fi limitat la investiții în procesarea produselor agricole incluse în lista cuprinsă în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene în scopul obținerii de produse Anexa I.
Investițiile destinate obținerii băuturilor alcoolice pot fi efectuate doar de beneficiarii care se încadrează în definiția microîntreprinderilor conform Legii 346/2004 cu modificările și completările ulterioare și/sau în definiția formelor asociative (grupuri de producători și cooperative).
Tipuri de investiţii şi cheltuieli eligibile
În cadrul Submăsurii 4.2a sunt sprijinite investiţiile la nivelul întregului teritoriu al României.
Un proiect poate cuprinde atât cheltuieli eligibile cât şi cheltuieli neeligibile. Fondurile nerambursabile vor fi acordate doar pentru decontarea cheltuielilor eligibile, cheltuielile neeligibile urmând a fi suportate de beneficiarul proiectului.
Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor eligibili pentru investiţii corporale şi/sau necorporale , conform următoarei liste indicative a cheltuielilor eligibile specifice:
1. Cheltuieli aferente investițiilor corporale
Înfiinţarea, extinderea şi modernizarea unităţilor ce colectează, condiționează şi/ procesează materie primă provenită din sectorul pomicol menționată în Anexa I de la TFUE, inclusiv pentru producerea bauturilor alcoolice;
- construcții destinate unei etape sau întregului flux tehnologic (colectare -depozitare (materie primă/produse)-sortare-condiționare-procesare-comercializare);
- infrastructură internă şi utilităţi, precum şi branşamente şi racorduri necesare proiectelor;
- unităţi mobile de procesare.
Achiziţionarea, inclusiv în leasing, de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectarii materiei prime.
Atenție!
Sunt permise achiziționarea utilajelor, instalațiilor, echipamentelor necesare fluxului tehnologic descris în proiect, precum și cele utilizate pentru scăderea consumului de energie și a emisiilor GES.
Vor fi considerate cheltuieli eligibile mijloacele de transport specializate care transportă numai un anumit tip de materii prime/mărfuri adecvate activității descrise în proiect:
- Autocisterne,
- Autoizoterme (prevăzute cu izolație termică a pereților, dar fără agregat frigorific, fiind folosite pentru transportul mărfurilor alimentare),
- Autoizoterme cu frig (transport produse perisabile sau cu temperaturi controlate)
Pentru operațiunea de receptie pot fi eligibile utilaje specializate pentru ridicare, tractare, rulare, manipulare.
Achiziţionarea, inclusiv în leasing, de mijloace de transport specializate în scopul comercializării produselor din fructe în cadrul lanțurilor scurte, conform definiţiei din secţiunea 4.3 Dicţionar.
In scopul comercializarii in cadrul lanturilor scurte sunt eligibile doar urmatoarele mijloace de transport:
o Autocisterne
o Autoizoterme (prevăzute cu izolație termică a pereților, dar fără agregat frigorific, fiind folosite pentru transportul mărfurilor alimentare)
o Autoizoterme cu frig (transport produse perisabile sau cu temperaturi controlate)
o Rulote și autorulote alimentare.
Cheltuielile cu orice alt mijloc de transport nu sunt considerate eligibile.
Investiții în energie regenerabilă pentru uz propriu* şi/sau eficiență energetică, sisteme de economisire a apei și în tehnologii de eliminare a deșeurilor in unitatea proprie.
Cheltuieli generate de îmbunătăţirea controlului intern al calităţii și conformarea cu noile
standarde** impuse de legislația europeană pentru prelucrarea și comercializarea produselor agroalimentare.
Cheltuieli cu activități de marketing (ex. etichetare, ambalare, magazin la poarta unității, automate).
Este considerata cheltuiala eligibila doar leasingul financiar.
* Sunt eligibile doar investițiile în producerea de energie regenerabilă solară, eoliană, geotermală și cea produsă cu ajutorul pompelor de căldură, destinată consumului propriu.
** Cheltuielile vor fi eligibile începând cu momentul apariției de noi standarde în domeniul agro-alimentar, inainte de a deveni obligatorii pentru intreprinderea procesatoare.
2. Cheltuieli generate de investițiile în active necorporale.
- organizarea şi implementarea sistemelor de management a calităţii şi de siguranţă alimentară, dacă sunt în legătură cu investiţiile corporale ale proiectului;
- achiziționarea de tehnologii (know‐how), patente şi licenţe pentru pregătirea implementării proiectului;
- achiziţionarea de software, identificat ca necesar în documentația tehnico-economică a proiectului.
o Cheltuieli aferente marketing-ului produselor obținute:
- înfiintarea unui site – pentru promovarea și comercializarea propriilor produse;
- etichetarea (crearea conceptului) ;
-creare marcă înregistrată/brand.
Aceste cheltuieli se vor face in limita a 5000 de euro.
Cheltuielile privind costurile generale ale proiectului sunt:
- Pentru costurile generale ale proiectului (costuri necesare pentru pregătirea şi implementarea proiectului, inclusiv studii de fezabilitate, constând în cheltuieli pentru consultanţă, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică și de mediu, proiectare, monitorizare şi management, etc.
Tipuri de investiţii şi cheltuieli neeligibile
Atenţie! Finalizarea proiectului FEADR, presupune ca beneficiarul să finalizeze atât partea de investiţie suportată prin cheltuielile eligibile, cât și partea de investiţie realizată din cheltuielile neeligibile.
Prin Submăsura 4.2a nu se pot finanţa investiţii care se încadrează în următoarele categorii:
Achiziţia de clădiri;
Construcția și modernizarea locuinței;
Producerea de biocombustibili și peleți;
Cheltuielile neeligibile sunt:
cheltuielile cu achiziţionarea de bunuri și echipamente „second hand”;
cheltuieli efectuate înainte de semnarea contractului de finanțare a proiectului cu excepţia, costurilor generale definite la art. 45, alin 2 litera c) a R (UE) nr. 1305/2013 care pot fi realizate înainte de depunerea cererii de finanțare;
cheltuieli cu achiziția mijloacelor de transport pentru uz personal şi pentru transport persoane;
cheltuieli cu investițiile ce fac obiectul dublei finanțări care vizează aceleași costuri eligibile;
cheltuieli cu achiziția de cap tractor;
cheltuielile generate de investiții care nu se adreseaza speciilor pomicole eligibile prin STP;
cheltuieli neeligibile în conformitate cu art. 69, alin (3) din R (UE) nr. 1303/2013 și anume:
o dobânzi debitoare, cu excepţia celor referitoare la granturi acordate sub forma unei subvenţii pentru dobândă sau a unei subvenţii pentru comisioanele de garantare;
o achiziţionarea de terenuri neconstruite și construite
o taxa pe valoarea adăugată, cu excepţia cazului în care aceasta nu se poate recupera în temeiul legislaţiei naţionale privind TVA-ul și a prevederilor specifice pentru instrumente financiare;
o în cazul contractelor de leasing, celelalte costuri legate de contractele de leasing, cum ar fi marja locatorului, costurile de refinanțare a dobânzilor, cheltuielile generale și cheltuielile de asigurare.
Criteriile de selecţie ale proiectului
Evaluarea proiectelor se realizează lunar pentru proiectele ce au un punctaj estimat (autoevaluare/prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate lunar menționat în anunțul licitației anuale de proiecte.
Pentru această submăsură pragul minim este de 15 de puncte și reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate intra la finanţare.
Valoarea maximă a fondurilor nerambursabile (intensitatea sprijinului)
Prin Submăsura 4.2a rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și 40% pentru întreprinderi mari.
Sprijinul nerambursabil se va acorda după cum urmează:
1. Întreprinderi micro şi mici:
Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
• 600.000 euro pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lant alimentar integrat;
• 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat*;
Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora, cu 20 de puncte procentuale, în următorul caz:
• Operaţiuni sprijinite în cadrul PEI.*
2. Întreprinderi mijlocii:
Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
• 800.000 euro pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lant alimentar integrat;
• euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat*
Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora, cu 20 de puncte procentuale, în următorul caz:
• Operaţiuni sprijinite în cadrul PEI*.
3. Întreprinderi mari:
Intensitatea sprijinului este de 40% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
• 1.000.000 euro pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lant alimentar integrat;
• 1.500.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat**
Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora, cu 20 de puncte procentuale, în următorul caz:
• Operaţiuni sprijinite în cadrul PEI.*
4. Producerea de băuturi alcoolice:
Investițiile legate de producerea de băuturi alcoolice vor fi sprijinite doar în cazurile microîntreprinderilor și formelor asociative (grupuri de producători și cooperative), iar sprijinul va fi limitat astfel:
Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
• 200.000 de euro pentru microîntreprinderi;
• 300.000 de euro pentru formele asociative (grupuri de producători și cooperative).
Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora, cu 20 de puncte procentuale, în următorul caz:
• Operaţiuni sprijinite în cadrul PEI.*
*Atenție! Majorarea intensității sprijinului nerambursabil pentru operaţiunile sprijinite în cadrul PEI se va aplica doar în cazul solicitanților care depun pe sM 16.1a proiecte ce vizează si operatiuni similare sM 4.2a, şi nu solicitanţilor aferenţi submăsurii 4.2a.
Atentie!
**suma se acordă doar în cazul în care solicitantul efectuează prin proiect, în unitatea proprie, investiții pe tot lanțul alimentar (colectare – depozitare - condiționare - procesare şi comercializare).
Excepție de la cele sus-menționate fac rețelele locale de colectare unde lanțul alimentar integrat este reprezentat de colectare – depozitare – conditionare-comercializare.
Solicitanții care realizează parțial lanțul alimentar integrat (de exemplu doar investiții în colectare - procesare sau colectare – comercializare) vor beneficia de suma aferentă proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lant alimentar integrat.
--------------------------------------------------------
Material realizat de catre echipa FONDURI-EURO.RO
Pentru mai multe detalii, consultanta, elaborare proiecte: