luni, 30 martie 2015

Modificare procedura de achizitii pentru beneficiarii privati ai PNDR

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a modificat metodologia specifică achizițiilor pentru beneficiarii privați ai fondurilor europene acordate pentru agricultură şi dezvoltarea mediului rural prin adaptarea manualului de procedură pentru achiziții la fluxul derulării şi avizării on-line a procedurilor de achiziții.
Portalul pe care se derulează achiziţiile on-line este pagina de internet a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi poate fi accesat la următoarea adresa: www.afir.info.  

„Am făcut acest demers pentru a simplifica implementarea proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Este o premieră în procesul de implementare a fondurilor europene acordate pentru agricultură și considerăm că este o etapă foarte importantă privind simplificarea şi transparența procesului de achiziții” a precizat David Eugen POPESCU, Directorul General al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).


Procedura on-line este aplicabilă pentru toate achiziţiile demarate începând din această lună, indiferent de versiunea de contract de finanţare. Această abordare evita apariţia întârzierilor în derularea contractelor de finanţare.

În vederea derulării on-line a procedurilor de achiziții, beneficiarii privați au obligația autentificării pe pagina oficială a AFIR, în partea superioară a paginii, destinată depunerii on-line.
Astfel, beneficiarul va publica pe site-ul AFIR invitația de participare și dosarul cererii de oferte în format electronic. De asemenea, ofertanţii vor parcurge procedura de înregistrare pe pagina de internet a Agenţiei şi, ulterior, vor depune on-line ofertele pentru respectiva procedură de achiziţie. 
Ca o măsură suplimentară de simplificare, numărul minim al ofertelor conforme primite s-a redus la două, de la minimum trei cât era stabilit prin procedura anterioară.
Verificarea și avizarea dosarului de achiziții se va face on-line la nivelul OJFIR și CRFIR, prin intermediul departamentelor de specialitate.
Ulterior, pe site-ul www.afir.info se publică rezultatul procedurii de achiziţie (inclusiv notificările pentru ofertanții câștigători și necâștigători) și beneficiarii vor respecta termenul legal pentru depunerea unor eventuale contestații. 
După expirarea acestui termen, beneficiarul va încheia contractul cu ofertantul declarat câștigător și va putea publica pe site soluţionarea contestaţiilor. 
Întreaga procedură se va derula on-line, conform prevederilor procedurale și instrucțiunilor de utilizare de pe site-ul Agenţiei (tutoriale), valabile atât pentru beneficiarii privaţi ai Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) cât și pentru ofertanți.

Pe parcursul derulării procedurii, contractul se va actualiza prin acte adiționale. Acestea pot fi încheiate, după caz, exclusiv ca urmare a modificărilor survenite în urma derulării procesului de achiziţii on-line sau pot cuprinde şi alte modificări ale proiectului. Actele adiţionale se vor încheia până la momentul avizării finale a achiziţiilor, conform noii proceduri.
Procedura de achiziții stabilește modul derulării şi verificării contractelor de achiziții de servicii, bunuri cu sau fără montaj și de execuție lucrări (construcții, montaj) în cadrul proiectelor finanțate prin PNDR pentru beneficiarii privați.

duminică, 29 martie 2015

Zilnic orice plata peste 5.000 de euro trebuie declarata

Prin proiectul noului Cod de Procedură Fiscală, aprobat în şedinţa de miercuri, Guvernul a impus ca băncile, cazinourile, notarii, avocaţii, agenţii imobiliari vor fi obligaţi să anunţe zilnic ANAF, după caz, lista persoanelor şi a firmelor care deschid-închid conturi, operaţiunile în lei sau valută sau tranzacţii despre care "au luat cunoştinţă" cu ocazia derulării activităţii, de peste 5.000 euro.
Astfel,instituţiile de credit vor fi obligate să comunice zilnic organului fiscal central lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică care deschid ori închid conturi, cu datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea, lista persoanelor care închiriază casete de valori, precum şi operaţiunile în lei sau în valută a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 euro, indiferent dacă tranzacţia este efectuată prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.
Prin "operaţiuni ce par a avea o legătură între ele" se va înţelege operaţiunile aferente unei singure tranzacţii decurgând dintr-un singur contract sau înţelegere de orice natură între aceleaşi părţi, a căror valoare este fragmentată în tranşe mai mici de 5.000 euro ori echivalentul în lei, atunci când acestea sunt efectuate în cursul aceleiaşi zile bancare.Totodata,băncile vor fi obligate să anunţe zilnic Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi despre transferurile externe în şi din conturi pentru sume a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 de euro.
Va fi menţinută obligaţia băncilor ca, la solicitarea ANAF, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi, cu beneficiarii reali ai operaţiunilor bancare.
Guvernul susţine că măsura prezintă avantajul constituirii, la nivelul ANAF, a unei baze de date care să fie valorificată atât în scopul identificării evaziunii fiscale (venituri nedeclarate), cât şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită (prin poprire). Executivul asigură că ANAF este autorizat ca operator de date cu caracter personal, sens în care informaţiile deţinute şi care privesc persoanele fizice sau firmele sunt protejate, asigurându-se respectarea dispoziţiilor legale cu privirea la viaţa privată.

Oferta consultanta

Acum, nu doar băncile pot finanta proiectele europene


Instituţiile financiare nebancare, inclusiv companiile de leasing, vor putea să acorde cofinanţări pentru proiectele din domeniul agriculturii care beneficiază de fonduri europene în programul 2014-2020, după ce Ministerul Agriculturii va semna zilele următoare un protocol cu asociaţia ALB România.

"Am reuşit să ne regăsim la masa de negocieri pentru recunoaşterea IFN-urilor în general şi a leasingului în special ca sursă de cofinanţare pe programul fondurilor europene pentru agricultură pentru exerciţiul financiar 2014-2020. (...) Membrii ALB care doresc vor adera la acest protocol, fiind recunoscuţi ca instituţii de cofinanţare care urmează a fi recomandate mai departe de către Ministerul Agriculturii ca sursă de cofinanţare celor care vor să atragă fonduri europene", a declarat joi secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, Adriana Ahciarliu, într-o conferinţă.

Ea a arătat că experţii juridici ai asociaţiei au lucrat împreună cu reprezentanţii ministerului pe textul de directivă care trebuie implementată şi la proiectul de protocol între cele două entităţi.

Pe datele actuale, cofinanţarea în sistem leasing prezintă dezavantajul unei durate scurte a contractului, de maxim doi ani, cât reprezintă faza de implementare a proiectului, reprezentanţii ALB solicitând ministerului ca perioada contractuală să fie extinsă şi pe durata monitorizării, astfel încât dreptul de proprietate să fie transferat la finalul acesteia.

"La acest moment al discuţiilor, leasingul este recunoscut doar pe perioada de implementare. Finanţarea este recunoscută pe două perioade distinct, cea de implementare şi cea de monitorizare. Prima merge până la maxim doi ani, leasingul este recunoscut ca sursă de cofinanţare, cu impunerea transferului de proprietate cu 60 de zile înainte de termenul de implementare, ceea ce face leasingul neatractiv din cauza perioadei mai scurte, condiţii în care rata de plată va fi destul de mare pentru client", a spus Ahciarliu.

În schimb, perioada de monitorizare ajunge până la 4-5 ani, astfel că asociaţia a propus ca transferul de proprietate să se realizeze cu 60 de zile înainte de încheierea perioadei de monitorizare.

"A rămas în textul protocolului pe care-l aşteptăm semnat de minister ca acest aspect să devină text renegociabil în faza a doua a acestui instrument. (...) Vom porni în formula care este acum, cu recunoaşterea IFN-urilor din Registrul Special al BNR ca parteneri în cofinanţare de către minister, iar pentru leasing maxim 2 ani perioada de implementare, urmând ca în viitorul apropiat să lucrăm cu MADR la o soluţie de prelungire a contractelor de leasing până la finele perioadei de monitorizare", a punctat secretarul general.

Ministerul Agriculturii le-a transmis celor de la ALB că impunerea perioadei pentru contractul de leasing provine din textul de directivă, aspect analizat ulterior de asociaţie, care nu a regăsit această impunere, urmând să solicite în perioada următoare un punct de vedere de la Comisia Europeană.

IFN-urile sunt pregătite să înceapă derularea programului în martie, însă ministerul trebuie să mai lucreze la proceduri.

Firmele de leasing au mai participat la programele de cofinanţare până în 2009, când au fost excluse.

Piaţa de leasing financiar a înregistrat anul trecut un avans de 7% faţă de 2013, la 1,32 miliarde euro, susţinută de avansul segmentului auto cu 14%, la un miliard de euro, în timp ce leasingul de echipamente a avut o scădere de 11%, la 282 milioane euro.

Segmentul de echipamente destinate agriculturii a înregistrat o creştere a ponderii în totalul finanţărilor de echipamente de la 23% la 26%.

Preşedintele ALB, Felixd Daniliuc, spune că finanţarea agriculturii prezintă potenţial mare pentru firmele de leasing, mai ales pe sectoarele de silozuri, irigaţii şi cereale.

sâmbătă, 28 martie 2015

Primul pas pentru proiectul tau !


Din 25 martie a.c. se pot depune proiecte

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat versiunile finale ale Ghidului Solicitantului pentru submasurile 4.1 (Investitii in exploatatii agricole), 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri), 19.1 (Sprijin pregatitor elaborare strategii dezvoltare locala) prin care sunt stabilite conditiile si criteriile accesarii fondurilor europene acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 pentru activitatile prevazute in aceste forme de finantare.




Prin intermediul subMasurii 4.1 - Investitii in exploatatii agricole, vor primi sprijin financiar nerambursabil investitiile pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole in vederea infiintarii si modernizarii fermelor, in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii, inclusiv dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala. Termen limita de depunere - 30 octombrie 2015.

Prin subMasura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri se acorda fonduri nerambursabile pentru a sustine stabilirea pentru prima data a tinerilor fermieri ca sefi unici ai unei exploatatii agricole. Termen limita de depunere – 30 octombrie 2015.

SubMasura 19.1 – Sprijin pregatitor elaborare strategii dezvoltare locala – Termen limita de depunere – 8 mai 2015.


Anul acesta vor putea fi accesate total altfel

NOUTATI ACCESARE FONDURI PRIN PNDR 2014-2020

Proiectele se pot depune pana la data de 30 octombrie 2015 sau pana la epuizarea fondurilor alocate in acest an pentru fiecare submasura in parte.
Depunerea se va face exclusiv online pentru submasura 4.1 Investitii in exploatatii agricole, iar pentru submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, se poate face online sau in format tiparit.
1. Se va aplica un prag de punctaj – va fi micsorat lunar pe parcursul sesiunii anuale continue cu cate 10 puncte, pana la atingerea unui prag minim acceptat pentru respectiva sesiune. Prin aceasta masura, se doreste prioritizarea proiectelor in functie de calitatea acestora, raportat la obiectivele de finantare ale PNDR. Pragul de calitate aplicat in prima sesiune pentru sub-masura 4.1 si sub-masura 6.1 este de 85 de puncte, iar pragul minim este de 30 de puncte.
Astfel, fiecare aplicant isi va face singur evaluarea propriului proiect pentru a stabili cate puncte are, in functie de criteriile de selectie publicate in Ghidul Solicitantului. In functie de autoevaluarea realizata, solicitantul va depune proiectul in luna in care se va incadra din punct de vedere al punctajului estimat (spre exemplu: daca un proiect a fost autoevaluat cu 75 de puncte, solicitantul il va putea depune inca din prima luna a sesiunii cand pragul de calitate este de 85 de puncte, dar va fi evaluat incepand cu a doua luna cand pragul de calitate va fi de 75 de puncte).
Daca se constata ca solicitantul si-a estimat punctajul cu mai mult de 20% fata de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului si va fi finantat doar daca raman sume disponibile dupa selectarea celorlalte proiecte.

2. Vor fi emise rapoarte de selectie lunare, fiind astfel scurtat timpul de analiza al proiectelor.

3. In 37 de zile lucratoare de la sfarsitul lunii in care au fost depuse proiectele se va face evaluarea lor. Acest termen se poate majora cu 10 zile lucratoare daca sunt in evaluare proiecte pe doua sau mai multe sub-masuri.