duminică, 26 aprilie 2015

Teodorovici: Proiectele care pot beneficia de fonduri UE vor fi finanţate mai repede din buget

Proiectele care pot beneficia de fonduri UE vor fi finanţate de la bugetul de stat foarte rapid, după care se va solicita Comisiei Europene decontarea, iar cheltuiala va intra pe deficit dacă nu este considerată eligilibilă, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
"Vom lansa finanţări publice pe toate zonele eligibile pe fonduri europene, într-un ritm foarte rapid, după care nota pentru decontare a acestora se va face din fonduri europene. Este un principiu pe care de ani de zile îl spun şi la care trebuie să ajungem: cheltuim tot circuitul public din economie, după care cer la comisie decontarea pe ceea ce este eligibil. Diferenţa se duce probabil pe deficit, că e normal să fie aşa şi e normal să ne dezvoltăm. Fără o astfel de abordare, nu ne putem dezvolta la viteza pe care ne-o dorim cu toţii pentru a recupera decalajele economice faţă de celelalte state membre din Uniunea Europeană", a spus Eugen Teodorovici, marţi, în discursul susţinut la forumul "Noile linii de finanţare, noi oportunităţi de dezvoltare pentru România".
Teodorovici a mai afirmat că va aloca o zi pe săptămână din timpul său de lucru pentru a aborda chestiuni "sensibile" cu ministrul pentru Fonduri Europene, Marius Nica, pentru ca ulterior acestea să fie "puse la punct", doarece el doreşte să înceapă cu dreptul noul exerciţiu financiar şi nu vrea să mai fie repetate greşelile din perioada 2007-2013.
"Vom finanţa în primul şi în primul rând din bugetul de stat, ca orice fel de proiect şi tip de proiect. Orice se poate deconta din fondurile europene şi după aceea venim cu nota de plată la domnul ministru Nica, pentru a deconta din fondurile europene. E o schimbare de viziune care se va simţi", a mai spus ministrul Finanţelor.

joi, 23 aprilie 2015

Primele ghiduri ale solicitantului pentru Regio - Programul Operational Regional 2014-2020 vor fi publicate in luna mai

Programul Operational Regional 2014-2020 are 11 axe prioritare (plus o axa de asistenta tehnica) si o alocare estimata de 8,25 milioane euro.



„In ceea ce priveste stadiul negocierilor cu Comisia Europeana, la aceasta ora negocierile sunt finalizate ca fond, acum se lucreaza la formularea unor prevederi. Nu au fost negocieri foarte simple. A durat mai mult pentru ca s-a discutat cu aproape toate serviciile Comisiei Europene, nu doar cu directia de specialitate, DG Regio. Vom avea cateva tipuri noi de investitii: centre de transfer tehnologic, eficienta energetica si in cladiri publice, in iluminat public si masuri pentru mobilitate urbana. O alta noutate sunt instrumentele financiare pentru mediul privat: 100 de milioane de euro pentru garantare, 150-200 de milioane de euro pentru subventionarea dobanzii”, a precizat Liviu Dragnea.

„Pentru zona Deltei Dunarii vom folosi instrumentul ITI: 1 miliard de euro vor fi alocate pentru aceasta zona. O alta noutate este modul in care Romania abordeaza Strategia Dunarii: se pare ca suntem singura tara care finanteaza in mod real proiecte pentru Strategia Dunarii, a mai anuntat ministrul dezvoltarii regionale. Investitiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezinta o noutate fata de programul anterior (2007-2013). Ele permit interventii concentrate si corelate pe mai multe domenii dintr-o singura zona, pentru dezvoltarea integrata a acesteia.

ITI Delta Dunarii va fi utilizat, prin contributia tuturor Fondurilor Europene Structurale si de Investitii (FESI) 2014-2020, intr-un areal format din 38 de unitati administrativ teritoriale din cadrul Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, din Judetul Tulcea si din nordul Judetului Constanta.

In aceasta zona, Regio 2014 – 2020 va sprijini finantarea activitatilor din urmatoarele axe prioritare:
  • Axa 2. Sprijinirea competitivitatii mediului de afaceri
  • Axa 3. Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon
  • Axa 5. Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural
  • Axa 6. Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala si locala
  • Axa 7. Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului
  • Axa 8. Dezvoltarea infrastructurii de sanatate si sociale
  • Axa 10. Imbunatatirea infrastructurii educationale.

Regio 2014-2020 va cofinanta, de asemenea, Programul National de Cadastru si Carte Funciara al Romaniei: „Nu va fi finantat in totalitate din Programul Operational Regional. Sunt alocate 300 de milioane de euro, iar diferenta va fi suportata din veniturile Agentiei Nationale de Cadastru. Este un program foarte necesar ce se va intinde pe 7-8 ani. Vom stabili si modul in care se prioritizeaza localitatile, vrem sa mergem pe principiul cadastrului general, adica atunci cand se ia o unitate administrativ teritoriala se face cadastru complet, nu pe categorii extravilan/intravilan”, a completat ministrul Liviu Dragnea.

miercuri, 22 aprilie 2015

O bancă nouă reinventează “creditul doar cu buletinul”

Polonezii de la Getin Holding au relansat, sub brandul Idea Bank, prima lor achiziţie din România, Romanian International Bank. Pe zona de creditare a persoanelor fizice, produsul vedetă al noii instituţii de credit este un împrumut care poate fi accesat doar cu buletinul. Nivelul dobânzii este cel mai mic din România

http://www.money.ro/o-banca-noua-reinventeaza-creditul-doar-cu-buletinul/

luni, 20 aprilie 2015

Termenul de rambursare a platilor ar putea fi prelungit cu 6 luni

Astazi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a participat la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit care a avut loc la Luxemburg.

Cu această ocazie, domnia sa a avut o întrevedere cu Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, în cadrul căreia i-a notificat interesul României ca termenul de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 să fie prelungit cu șase luni, după 31 decembrie 2015. Posibilitatea de a prelungi cu șase luni ar permite țării noastre să ajungă la un procent cât mai bun de absorbție al fondurilor europene.


Reamintim că proiectele de investiții realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii românești în exercițiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate până la finele acestui an, după regula n+2.
De asemenea, între subiectele discutate cu comisarul Hogan, în vederea identificării de soluții pentru îmbunătățirea gradului de absorbție, s-a aflat și posibilitatea ca banii de la anumite axe de finanțare care nu au fost accesați să fie realocați către alte axe ale Programului.


www.fonduri-euro.ro
www.facebook.com/consultantafondurieuro

Consultanta specializata fonduri europene

Echipa de consultanti Fonduri-Euro.ro (www.fonduri-euro.ro) are o experienta de peste 12 ani in elaborarea, depunerea si aprobarea de proiecte cu finantare europeana nerambursabila.
I-am cunoscut zilele acestea si am constatat ca daca esti serios, merge si treaba cum spune romanul.

In acest moment i-am "prins" lucrand la proiecte ce vizau: construirea unor ferme de crestere a porcilor pentru ingrasare, construirea unei maternitati de porci, o ferma de gaini ouatoare, alta de pui de carne, un incubator de oua, sere de tomate, sere de castraveti, si multe altele, in aproape toate colturile tarii.


Nu exista proiect dintr-un domeniu anume sa nu-l fi elaborat de-a lungul timpului: ferme de vaci, de oi, de capre, pensiuni turistice, abatoare, brutarii, patiserii, fnc-uri, cabinete medicale, gradinite particulare, etc.
Daca mai cunoasteti si altele astfel de firme de consultanta, ne puteti transmite datele pentru a-i promova, pentru a fi cunoscuti de cei ce doresc accesarea unui fond european. Merita si ei si posibilii beneficiari!
Succes tuturor celor care au demarat deja lucrul la un proiect!

luni, 6 aprilie 2015

Servicii consultanta







Telefon: 0736-348.363

Ferma de caprine / ovine - finantare nerambursabila de pana la 90%




Mai multe detalii la:

www.fonduri-euro.ro
www.facebook.com/consultantafondurieuro
Telefon: 0736-348.363

Fonduri pensiuni 2015: pana la 70.000 euro si 100% finantare sau pana la 200.000 euro si 90% finantare

Incepand cu acest an sunt propuse, prin PNDR 2014-2020 (Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020) doua masuri in care activitatile turistice sunt considerate eligibile, respectiv submasura 6.2 Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale si submasura 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole. Aceste doua masuri ofera, insumat, fonduri de 250 de milioane de euro.


Microintreprinderile si intreprinderile mici din spatiul rural, existente sau abia infiintate, pot sa beneficieze de o finantare europeana de pana la 200.000 de euro pentru constructia unei pensiuni in mediul rural.

Ceea ce este o noutate fata de perioada anterioara, o reprezinta ponderea pana la care investitia este decontata de catre APDRP. Daca pana in 2013 infiintarea unei pensiuni la tara era decontata fie cu 50% (in cazul pensiunilor turistice), fie cu 85% (in cazul pensiunilor agro-turistice), pentru perioada 2014 – 2020, activitatile turistice se vor deconta astfel:

- activitatile turistice se finanteaza in cadrul sub-masurii 6.4 Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole, fiind prevazut un ajutor financiar nerambursabil de pana la 90%, dar nu mai mult de 200.000 euro.

- activitatile agro-turistice se finanteaza in cadrul masurii 6.2. Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale. In acest caz, ajutorul prevazut este cuprins intre 10.000 si 70.000 de euro, sumele fiind in intregime, adica 100% nerambursabile.

Sunt eligibile urmatoarele tipuri de cheltuieli:

Constructia, extinderea si / sau modernizarea si dotarea cladirilor;
Achizitionarea inclusiv in leasing de noi utilaje, instalatii si echipamente, costuri de instalare;
Costurile de consultanta, precum onorariile pentru arhitecti, ingineri si alte tipuri de consultanti, onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economica si de mediu, inclusiv documentatii tehnico-economice;
Investitii intangibile: achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor, marci;

O pensiune turistica nu poate avea mai mult de 15 camere, iar terenul pe care este amplasata trebuie sa aiba cel putin 1.000 de metri patrati. In ceea ce priveste nivelul de confort oferit turistilor, va trebui sa facem diferenta intre activitatile turistice si cele agro-turistice: o pensiune turistica va trebui sa respecte un minim de 3 margarete, in timp ce o pensiune agro-turistica poate avea chiar si o margareta.


Pentru mai multe detalii:

www.fonduri-euro.ro
www.facebook.com/consultantafondurieuro
Telefon: 0736-348.363


vineri, 3 aprilie 2015

Conditiile pentru accesare fonduri tineri sub 40 de ani

Submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

SCOPUL investițiilor sprijinite în cadrul acestei sub- măsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole.

OBIECTIVELE submăsurii 6.1:
· Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;
·  Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
·  Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.

BENEFICIARII:
· Tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole
· Persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective.

Categoriile de solicitanti eligibili, in functie de forma de organizare:

• persoana fizica inregistrata si autorizata in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare:
- individual si independent, ca persoana fizica autorizata;
- ca intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;
- ca intreprinzator titular al unei intreprinderi familiale;
• asociatul unic si administrator al unei societati cu raspundere limitata – SRL, infiintata in baza Legii 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
• asociatul majoritar (majoritate absoluta) si administrator al unei societati cu raspundere limitata – SRL, infiintata in baza Legii 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Din categoria IMM-urilor, solicitanti eligibili sunt:

• microintreprinderile – de pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;
• intreprinderile mici – au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei.

SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi de maximum 50.000 Euro:
· va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:
 -  75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
 -  25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare;

Exploatatia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
• Exploatatia are o dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 – 50.000 SO;
• Exploatatia este inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare – APIA, in Registrul agricol si/sau in Registrul exploatatiilor – ANSVSA;
• Exploatatia este inregistrata ca microintreprindere/intreprindere mica;

PASI DE URMAT:

• Etapa I: Inregistrarea tanarului fermier la Oficiul National al Registrului Comertului ca microintreprindere / intreprindere mica cu maximum 24 de luni inaintea depunerii cererii de finantare (intre timp, fermierul pregateste planul de afaceri, organizeaza activitatile administrative, achizitioneaza bunuri pentru noua intreprindere, etc.). Aceasta etapa trebuie sa fie incheiata inaintea depunerii cererii de finantare pentru aceasta sub-masura;

• Etapa II: Depunerea si inregistrarea Cererii de Finantare insotita de planul de afaceri si documentele obligatorii (documentele justificative legate de baza materiala cu activele detinute la momentul depunerii cererii de finantare), precum si documentele anexa;

• Etapa III: Instalarea tanarului fermier este considerata finalizata la momentul implementarii corecte a planului de afaceri (la acordarea celei de-a doua transe de plata).

Contributia publica totala aferenta sesiunii pentru anul 2015 este de: 111.209.889 euro.


Pentru mai multe detalii:
www.fonduri-euro.ro
www.facebook.com/consultanfondurieuro


joi, 2 aprilie 2015

Tinerii - ajutor de 50.000 euro, 100% nerambursabil

Fermierii care vor depune proiecte finanţate cu fonduri europene in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vor primi un răspuns în 37 de zile, plus-minus 10 zile, incercandu-se astfel să se crească gradul de absorbţie a fondurilor, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.


"Comisarul european şi-a dat acordul ca noi să deschidem două măsuri de finanţare din noul PNDR, incepand cu 25 martie", a afirmat Constantin. (Este vorba de sub-masura 4.1 - Investitii in exploatati agricole si submasura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri)
PNDR 2014-2020 aduce o alocare financiară de peste 8 miliarde de euro. 
Sesiunea de depunere este continuă (25 martie-30 octombrie 2015), iar toate proiectele se vor depune online.
"E nevoie de investitii in domeniul productiei", a mai declarat ministrul Daniel Constantin.
Astfel, pentru tineri vor fi mai multi bani alocati, chiar si 50.000 euro, cu finantare nerambursabila de 100%.
Inca o veste buna, este aceea ca de la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, se vor putea depune proiecte pentru absolut toate masurile din cadrul PNDR (procesare, turism, etc).

Pentru mai multe detalii: