marți, 16 iunie 2015

Au mai ramas doar doua saptamani - se vor lansa de la 1 iulie

Incepand cu data de 1 iulie, se vor lansa noi masuri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.



Astfel, se vor lansa urmatoarele 6 linii de finantare:

submasura 4.1, dedicata sectorului pomicol, care dispune in acest an de o alocare de peste 75 de milioane de euro,
submasura 4.2 – Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole (143 de milioane de euro),
submasura 4.3 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice, prin care pot fi accesate 435 de milioane de euro, inclusiv pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii,
submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale (44 milioane de euro),
submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (peste 72 de milioane de euro), 
submasura 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole (57 de milioane de euro).

Lansarea masurilor este insotita de o serie de elemente de noutate si de simplificare ale prgramului, printre care se numara:

    - depunerea online a proiectelor, ceea ce va duce la reducerea timpului necesar depunerii acestora si implicit, a costurilor pe care le suporta beneficiarii, ca urmare a faptului ca nu trebuie sa se mai deplaseze la sediile judetene ale Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).
    - proiectele vor fi depuse in cadrul unor sesiuni continue, cu evaluare lunara.
    - mai putine documente la dosar, deoarece a fost micsorat numarul avizelor si a acordurilor necesare demararii proiectelor cu fonduri europene nerambursabile.
    - se lucreaza la o serie de proceduri prin care beneficiarii PNDR sa poata primi o serie de avize si acorduri la nivelul AFIR, fara a mai fi necesara deplasarea acestora la sediile unor institutii publice abilitate sa emita astfel de documente.
    - existenta modelelor, a „proiectelor-tip„, care sa conduca la reducerea costurilor aferente serviciilor de consultanta.
    - in ceea ce priveste asigurarea cofinantarii, beneficiarii pot depune si scrisori de conformitate eliberate de institutiile financiare nebancare (IFN), iar cei care trebuie sa faca achizitii pot consulta baza de date cu preturi de referinta creata de AFIR.
    - baza de date cu preturi de referinta va fi extinsa pentru zona de servicii.
    - vor fi elaborate modele standard de achizitii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu