joi, 28 mai 2015

Sub-măsura 6.-2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”



Sub-măsura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati non-agricole in zone rurale” are ca scop in special, crearea de noi activităţi non-agricole pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor şi în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural, acordându-se prioritate sectoarelor cu potențial ridicat de dezvoltare identificate în AP, în concordanță cu Strategia Națională de Competitivitate.

Submăsura vizează:

- diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de micro-întreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spaţiul rural;
- încurajarea menţinerii şi dezvoltării activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale;



Contribuţia publică totală aferentă sesiunii pentru anul 2015 pentru Sub-măsura 6.2 este de 44.164.707 euro

Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această sub-măsură sunt:
 Fermieri sau membrii unei gospodarii agricole  care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi non-agricole pentru prima dată în spaţiul rural (autorizaţi cu statut minim de PFA); 
 Micro-întreprinderi şi întreprinderi mici existente din spaţiul rural, care îşi propun activităţi non-agricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;
 Micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii aplicaţiei de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia (start-ups). 

ATENTIE! Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile.

ATENTIE! Micro-întreprinderile şi întreprinderile mici, atât cele existente cât şi cele nou înfiinţate (start-ups) trebuie să fie înregistrate şi să-şi desfăşoare activitatea propusă prin proiect în spaţiul rural (atât sediul social, cât şi punctul/punctele de lucru trebuie să fie amplasate în mediul rural);


IMPORTANT! 
Sunt eligibili solicitanţii care au vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de Finanţare.

Categoriile de solicitanţi eligibili în cadrul Submăsurii 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati non-agricole in zone rurale ”, în funcție de forma de organizare sunt:

 Persoana fizica autorizată 
 Intreprindere individuală 
 Intreprindere familială 
 Societate în nume colectiv – SNC 
 Societate în comandită simplă – SCS 
 Societate pe acţiuni – SA 
 Societate în comandită pe acţiuni – SCA 
 Societate cu răspundere limitată – SRL 
 Societate comercială cu capital privat 
 Societate agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 36/1991) cu modificările şi completările ulterioare; 
 Societate cooperativă agricolă de gradul 1 si societati cooperative meșteșugărești și de consum de gradul 1 (înfiinţate în baza Legii nr. 1/ 2005), care au prevăzute în actul constitutiv ca obiectiv infiintarea de activităţi non-agricole;  
 Cooperativă agricolă de grad 1 (înfiinţată în baza Legii nr. 566/ 2004) de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole şi a efectivelor de animale. 

Atenție! Asociaţii vor desemna membrul asociat sau administratorul societăţii pentru a reprezenta societatea în relaţia cu AFIR.

ATENTIE! În cadrul SM 6.2, solicitantul trebuie să aibă capital 100% privat.

Solicitanţii eligibili trebuie să se încadreze în categoria:

 Micro-întreprinde –  maximum  9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
 întreprindere mică –între 10 şi 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei.

Costuri eligibile:

Sprijinul se acordă pentru activitatile prevazute pentru indeplinirea obiectivelor din cadrul Planului de afaceri. Toate cheltuielile propuse în Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru şi capitalizarea intreprinderii si activitatile relevante pentru implementarea corecta a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.

Tipurile de operatiuni si cheltuieli eligibile vor fi in conformitate cu Lista codurilor CAEN eligibile pentru finantare in cadrul sub-masurii 6.2, Anexa 7 la Ghidul solicitantului.

IMPORTANT!
Achiziţionarea de terenuri construite și neconstruite este permisa in cadrul acestei sub-masuri, cu conditia ca terenul achizitionat sa fie utilizat pentru desfasurarea activitatilor propuse prin proiect  scopul proiectului.

Tipurile de operatiuni/activitati si cheltuieli neeligibile  (precizate in fisa sub-masurii 6.2).
- Prestarea de servicii agricole, achizitionarea de utilaje si echipamente agricole;
- Procesarea si comercializarea produselor prevazute in Anexa I din Tratat;
- Productia de electricitate din biomasa ca si activitate economica.

Cheltuieli neeligibile generale (precizate in PNDR 2014-2020).

• cheltuielile cu achiziţionarea de bunuri și echipamente ”second hand”;
• cheltuieli efectuate înainte de semnarea contractului de finanțare a proiectului cu excepţia costurilor generale definite la art 45, alin 2 litera c) a R (UE) nr. 1305/2013 care pot fi realizate înainte de depunerea cererii de finanțare;
• cheltuieli cu achiziția mijloacelor de transport pentru uz personal şi pentru transport persoane;
• cheltuieli cu investițiile ce fac obiectul dublei finanțări care vizează aceleași costuri eligibile;
• cheltuieli în conformitate cu art. 69, alin (3) din R (UE) nr. 1303/2013 și anume:

a. dobânzi debitoare;
b. taxa pe valoarea adăugată, cu excepţia cazului în care aceasta nu se poate recupera în temeiul legislaţiei naţionale privind TVA-ul sau a prevederilor specifice pentru instrumente financiare;

• în cazul contractelor de leasing, celelalte costuri legate de contractele de leasing, cum ar fi marja locatorului, costurile de refinanțare a dobânzilor, cheltuielile generale și cheltuielile de asigurare.
• Cheltuieli care fac obiectul finanțării altor programe europene/naționale, conform Cap. 14 și 15- PNDR.

IMPORTANT! PRECIZARI CU PRIVIRE LA STRUCTURILE DE PRIMIRE AGROTURISTICE.

• Structurile de primire agro-turistica vor fi în conformitate cu normele de clasificare prevăzute în legislaţia naţională în vigoare, respectiv Ordinul nr. 65/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licentelor si brevetelor de turism.
• Pentru investiţii în structuri de primire agro-turistică se va respecta definiţia agro-turismului dată în cadrul, Ordinului nr. 65/2013, iar nivelul de confort şi calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie să atingă standardul de calitate de minimum o margaretă.
• Schimbarea destinației unei locuințe în structură de primire agro-turistică este considerata investitie noua. 
• Pentru investiţiile noi în structurile de primire agro-turistică (construcție nouă sau extindere), suprafaţa de teren aferentă structurii de primire turistică trebuie să fie în conformitate cu prevederile legislației naționale în vigoare în domeniul turismului, în vederea evitării supra-aglomerării şi a fragmentării excesive a peisajului natural.
• Angajament din partea beneficiarului că va introduce obiectivul investiţional în circuitul turistic.
• Beneficiarul trebuie să respecte cerinţele de mediu specifice investiţiilor în perimetrul ariilor naturale protejate.  În situația în care beneficiarul nu prezintă toate autorizațiile solicitate înainte de a doua transa de plata, proiectul devine neeligibil.

Valoarea sprijinului nerambursabil (intensitatea sprijinului):


Sprijinul public nerambursabil va respecta prevederile R(CE) nr. 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis si nu va depasi 200.000 euro/beneficiar pe 3 ani fiscali si este de:

- 50.000 de euro/proiect, cu posibilitatea majorarii sprijinului pana la valoarea de 70.000 euro/proiect in cazul activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism. 

Sprijinul se va acorda sub formă de primă în două tranșe, astfel:

70% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei  de finanțare;
30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși cinci ani de la încheierea contractului de finanțare.


--------------------------------------------------------
Material realizat de catre  echipa FONDURI-EURO.RO

Pentru mai multe detalii, consultanta, elaborare proiecte:
www.fonduri-euro.ro    -     Primul pas pentru proiectul tau!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu