joi, 4 iunie 2015

50.000 euro - Pentru instalarea tinerilor fermieri

SUBMĂSURA 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” are ca scop:

- instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri, ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole;
- îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol, precum şi conformitatea cu cerinţele de protecţie a mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
- submăsura va crea posibilitatea tinerilor fermieri rezidenți, cu domiciliul stabil în România cu un minim de cunoștinte de bază, să se instaleze ca şefi/manageri ai exploatației;
- creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/manageri de exploataţie;
- încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural de a se stabiliza în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general.




Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură sunt:

 Tânărul fermier în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instalează ca unic șef  al exploatației agricole;

 Persoana juridică cu mai mulţi acţionari unde un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) 1305/ 2013 se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

Atenţie!  „Tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într‐o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații. Varsta minima este de 18 ani impliniti la data depunerii proiectului. În cazul studiilor de bază învăţământul minim obligatoriu este de 8 clase.

Exploataţia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 Exploataţia are o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO; (trebuie sa luati legatura cu un consultant pentru a efectua corect acest calcul)
 Exploataţia este înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică;
 Exploataţia este înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA;

Exploataţia agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primărie în Registrul Agricol, la APIA în Registrul Unic de Identificare şi la ANSVSA în Registrul Exploataţiilor – după caz, înainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.

Categoriile de solicitanţi eligibili în cadrul Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, în funcție de forma de organizare sunt:

persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare:

o individual şi independent, ca persoană fizică autorizată;
o ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale;
o ca întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale;

asociat unic şi administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

asociat majoritar (majoritate absolută 50%+1) și administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

ATENŢIE!
Un singur reprezentant al unui SRL (asociat unic / asociat majoritar şi administrator) poate primi sprijin prin această măsură.
In cadrul unei familii (Întreprindere Familială) doar unul dintre membri poate beneficia de sprijin.
Contractele care conferă dreptul de folosință asupra clădirilor și a terenurilor agricole (ex.arenda) trebuie încheiate pentru o perioadă de cel putin 10 ani de la momentul depunerii cererii de finanțare, iar in cazul exploataţiilor pomicole minimum 15 ani (excepție: pepinierele, culturile de căpșun, zmeur, mur, coacăz și agriș unde perioada minimă este de 10 ani).
În cazul exploataţiilor care deţin animale, acestea vor fi în proprietatea persoanei autorizate/societăţii.

INSTALAREA TÂNĂRULUI FERMIER

Acest proces trebuie să fie început și să fie în curs de desfășurare la momentul depunerii cererii de finanţare pentru accesarea sprijinului acordat prin intermediul acestei submăsuri.

Instalarea tânărului fermier se desfășoară în următoarele etape :

Etapa I: Înregistrarea tânărului fermier la Oficiul Registrului Comertului ca microîntreprindere/întreprindere mică, cu obiect de activitate în domeniul pentru care solicită sprijin în cadrul submăsurii 6.1, cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare (între timp, fermierul pregătește planul de afaceri, organizează activităţile administrative, achiziționează bunuri pentru noua întreprindere, etc.).
Această etapă trebuie să fie încheiată înaintea depunerii cererii de finanţare pentru această sub‐măsură;

Etapa II: Depunererea şi înregistrarea Cererii de Finanţare însoţită de Planul de Afaceri şi documentele obligatorii (documentele justificative legate de baza materială cu activele deținute la momentul depunerii cererii de finanţare), precum și documentele anexă;

o implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului;

o înaintea solicitării celei de‐a doua tranșe de plată, beneficiarul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată.

Etapa III: Instalarea tânărului fermier este considerată finalizată la momentul implementării corecte a planului de afaceri (la acordarea celei de‐a doua tranșe de plată).

o solicitantul se angajează să devină fermier activ în termen de maximum 18 luni de la data încheierii instalării.

IMPLEMENTAREA CORECTĂ A PLANULUI DE AFACERI

Planul de afaceri trebuie să respecte obligatoriu următoarele condiții:

 îndeplinirea obiectivului de comercializare a producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată demonstrată prin documente justificative, în conformitate cu legislația în vigoare;

 în cazul în care exploatația agricolă vizează creșterea animalelor, planul de afaceri va prevede în mod obligatoriu amenajări de gestionare a gunoiului de grajd conform normelor de mediu;

 stabilirea domiciliului tânărului fermier care se instalează în UAT‐ul în care exploataţia este înregistrată;

 în cazul în care tânărul fermier care se instalează, va fi încadrat într‐o activitate salarizată, in termen de maximum 9 luni de la data semnarii contractului de finantare, locul de muncă al acestuia trebuie sa fie în aceeaşi UAT sau zona limitrofă a UAT în care este înregistrată exploataţia;

 sediul social al beneficiarului va fi localizat în aceeaşi UAT în care este înregistrată
exploataţia;

Atenție! ‐ Tânărul fermier solicitant al sprijinului de instalare nu trebuie să deţină acţiuni în alte societăţi care desfășoară activități agricole.

‐ Un tânăr care deja a primit sprijin de instalare, prin intermediul măsurii 112„Instalarea tinerilor fermieri” sau submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, NU va putea să solicite un nou sprijin prin submasura 6.1;
‐ O exploatație agricolă sau un tânăr fermier, NU pot primi sprijin prin această submăsură decât o singură dată; NU este permisă preluarea de exploataţii agricole care au primit sprijin prin intermediul măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri” şi prin intermediul submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din PNDR 2014‐2020;

‐ Pentru evitarea creării de condiţii artificiale, verificarea se face atât pentru tânărul fermier cât şi pentru cedenţi.

NU este admisă fărâmițarea exploatațiilor agricole, în scopul creării în mod artificial de condiții necesare pentru a beneficia de sprijin;

‐ Se vor verifica, începând cu momentul înregistrării tanarului fermier, istoricul şi continuitatea activităţii microîntreprinderii/ întreprinderii mici pentru a se evita fracţionarea exploataţiilor cu dimensiunea mai mare de 50.000 SO în vederea accesării fondurilor FEADR.

Notă! Condiţia de 24 de luni cu privire la înregistrarea la ORC a microîntreprinderii/întreprinderii mici, se aplică tuturor exploataţiilor, indiferent dacă ating, sau nu, dimensiunea minimă eligibilă la momentul înregistrării. Îndeplinirea condiţiei de eligibilitate privind dimensiunea minimă a exploataţiei se aplică la momentul depunerii cererii de finanţare.
Calculul SO se realizează pe baza coeficienţilor din Cererea de Finanţare, conform tabelului de SO, anexat la Ghidul Solicitantului.

În situaţia în care solicitantul depune proiect în calitate de asociat unic/ asociaţi multipli al unui SRL, se verifică la APIA, dacă anterior datei înregistrării PFA‐ului, II‐ului, IF‐ului, SRL‐ului în Registrul unic de identificare, asociatul unic/ asociatul majoritar nu a fost şef de exploataţie ca persoană fizică autorizată conform OUG nr. 44/ 2008, cu modificările şi completările ulterioare, sau altă formă de organizare juridicăşi a beneficiat de sprijin FEADR prin măsura 112 şi submăsura 6.1 şi măsura 121, respectiv submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” (situaţie în care solicitantul este deja instalat).

Valoarea sprijinului nerambursabil

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) și este de:

50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 S.O. și 50.000 SO
40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 S.O. și 29.999 SO

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de primă în două tranșe, astfel:

 75% din cuantumul sprijinului la încheierea deciziei de finanțare;
 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși trei* ani (*cinci ani pentru exploatatiile pomicole), de la încheierea contractului de finanțare.

Pentru mai multe detalii, contactati firma de consultanta:
www.fonduri-euro.ro
www.facebook.com/consultantafondurieuro
Telefon: 0736 348 363


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu