marți, 2 iunie 2015

Sub-masura 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural



Această sub-măsură va oferi sprijin financiar pentru protejarea, prin întreţinere, restaurare şi modernizare a obiectivelor de patrimoniu cultural de interes local, așezăminte monahale inclusiv a așezămintelor culturale - cămine culturale. Investițiile vor avea un impact pozitiv asupra turismului local și vor ajuta la stimularea dezvoltării mediului de afaceri local.
Sprijinirea conservării patrimoniului local şi a tradiţiilor are drept scop stimularea activităţilor de turism rural, precum și menținerea tradițiilor și a moștenirii spirituale contribuind astfel la atractivitatea zonelor rurale..


Contribuţia publică totală aferentă sesiunii anului 2015, pentru Domeniul de intervenţie DI 6B Încurajarea dezvoltării locale în zonele rurale, este de 97.000.000 Euro, din care pentru SUERD 24.000.000 euro iar pentru ITI  4.500.000 euro.

Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile?

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Sub-Măsura 7.6 sunt:

    Comunele, conform legislaţiei naţionale în vigoare.
     ONG-uri, conform legislaţiei naţionale în vigoare
     Unități de cult conform legislației în vigoare
     Persoane fizice autorizate / societăți comerciale care dețin în administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publică, de clasă B.


Tipuri de investiţii şi cheltuieli eligibile

În cadrul unui proiect cheltuielile pot fi eligibile şi neeligibile. Finanţarea va fi acordată doar pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, cu o intensitate a sprijinului în conformitate cu Fişa Sub-Măsurii, în limita valorii maxime a sprijinului.

Cheltuielile neeligibile vor fi suportate integral de către beneficiarul finanţării.

Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor eligibili pentru investiții corporale și / sau necorporale, conform următoarei listei indicative a cheltuielilor eligibile:
restaurarea, conservarea și dotarea clădirilor / monumentelor din patrimoniul cultural imobil de interes local de clasă B;
restaurarea, conservarea și / sau dotarea așezămintelor monahale ce au în componenţă monumente istorice de clasă B şi construcția, extinderea și / sau modernizarea drumurilor de acces ale așezămintelor monahale de clasă B;
modernizarea, renovarea și / sau dotarea căminelor culturale.

Costurile generale ocazionate de cheltuielile cu construcția sau renovarea de bunuri imobile și achiziționarea sau cumpărarea prin leasing de mașini și echipamente noi, în limita valorii pe piață a activului precum onorariile pentru arhitecți, ingineri și consultanți, onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică și de mediu, inclusiv studiile de fezabilitate, vor fi realizate în limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd și construcții - montaj și în limita a 5% pentru proiectele care prevăd simpla achiziție de bunuri.


Principiile şi Criteriile de selecţie a proiectului

Proiectele prin care se solicită finanţare prin FEADR sunt supuse unui sistem de selecţie, în baza căruia fiecare proiect este punctat conform principiilor privind stabilirea criteriilor de selecție:

Pentru investițiile de restaurare și conservare a patrimoniului cultural de interes local
Principiul potențialului turistic, în sensul prioritizării proiectelor în localitățile rurale cu potențial de dezvoltare turistic;
Principiul valorii culturale în funcție de numărul de activități socio-culturale desfășurate.
Pentru investițiile de modernizare și dotare a căminelor culturale
Principiul gradului de deservire a populației, inclusiv potențialul turistic al localității rurale;
Principiul valorii culturale în funcție de numărul de activități socio-culturale desfășurate.


Valoarea maximă a fondurilor nerambursabile (intensitatea sprijinului)

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei Sub-Măsuri va fi 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publică, negeneratoare de profit și nu va depăși 500.000 euro.
Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi 80% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele generatoare de profit și nu va depăși 200.000 euro.

Pentru proiectele care vizează investiții în căminele culturale, sprijinul public nerambursabil se va acorda după cum urmează:
100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele negeneratoare de profit și nu va depăși 200.000 euro;
80% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele generatoare de profit și nu va depăși 200.000 euro euro.

Sprijinul pentru proiectele generatoare de profit se va acorda conform R(UE) nr. 1407/2013 privind aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, iar valoarea totală a ajutoarelor de minimis primite pe perioada a 3 ani fiscali de către un beneficiar nu va depăși plafonul maxim al ajutorului public de 200.000 Euro/ beneficiar.

Pentru proiectele generatoare de profit, inclusiv pentru cele care vizează investiții în cămine culturale  se va aplica Schema 7.6 - Sprijin acordat pentru stimularea investițiilor asociate conservării patrimoniului și pentru menținerea tradițiilor și moștenirii spirituale conform - R (UE) nr. 1407/2013 - de minimis


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu